Відповіді до ситуаційних задач та тестів початкового і кіцевого рівнів знань




ЗНАЕТЕ ЛИ ВЫ?

Відповіді до ситуаційних задач та тестів початкового і кіцевого рівнів знань



1. В; 2. С; 3. Е; 4. D; 5. А; 6. A; 7. C; 8. A; 9. A; 10. E; 11. B; 12. B; 13. A; 14. А; 15. D; 16. С; 17. B; 18. B.

 

19. Підвищення вмісту піровиноградної кислоти спричинене порушенням її окислювального декарбоксилювання внаслідок нестачі коензимів, до складу яких входять вітаміни В1, В2, В3, В5.

 

20. Виділення вітаміну С нижче норми. Отже, забезпечення ним організму недостатнє. У нормі добова потреба в цьому вітаміні становить 70 – 100 мг, а протягом доби у людини з сечею виділяється приблизно половина від кількості вітаміну, що надходить в організм.

 

21. Крововиливи при нестачі філохінону зумовлені порушенням процесу зсідання крові, при авітамінозі С, Р - порушенням перетворення проколагену в колаген.

 

22. Великі затрати ретинолу для забезпечення функції родопсину, можуть спричинити порушення адаптації очей до слабкого освітлення, розвивається гемералопія.

 

23. Нікотинова кислота частково синтезується з амінокислоти триптофану.

 

24. Кукурудза бідна на триптофан, з якого в організмі може синтезуватись нікотинова кислота.

 

25. Нестача тіаміну. Оскільки цей вітамін у вигляді активної форми ТПФ (тіамінпірофосфат) входить до складу піруватдегідрогеназного комплексу, то нестача вітаміну В1 призводить до зниження активності цього мультиензимного комплексу і, відповідно, до підвищення концентрації піровиноградної кислоти у крові та мозку.

 

26. Жовтки псуються внаслідок бактеріального зараження. Білок авідин зв’язує вільний біотин, і таким чином перешкоджає росту бактерій.

 

27. Вітаміни А і D жиророзчинні, вони здатні накопичуватись в організмі. Висока розчинність у воді вітамінів групи В призводить до їх швидкого виведення з організму.

 

28. Авітаміноз В12. Через порушення синтезу внутрішнього фактора Касла розвивається перніціозна (злоякісна) анемія.

 

29. Авітаміноз В6, через те, що ізоніазид є антагоністом вітаміну В6.

 

30. Можна очікувати авітаміноз, пов’язаний з нестачею фолієвої кислоти. Внаслідок тривалого вживання сульфаніламідних препаратів загальмовано ріст мікрофлори товстої кишки, яка частково синтезує фолієву кислоту.

 

31. У цих умовах мисливці харчувалися продуктами з високим вмістом вітаміну А (печінка тюленя, білого ведмедя) і, як наслідок, розвинувся гіпервітаміноз А.

 

32. Можна очікувати авітаміноз Е та D, оскільки ці продукти характеризуються високим вмістом ліпідів і містять зазначені жиророзчинні вітаміни.

 

33. Спостерігається авітаміноз В2.

 

34. Лікувальний ефект посилює вітамін U, оскільки він є джерелом метильних груп, що сприяє біосинтетичним процесам, зокрема синтезу холіну, креатину.

 

35. Розвинувся гіповітаміноз С, оскільки їжа була одноманітною і містила незначну кількість цього вітаміну. Добова потреба в цьому вітаміні для людини становить 70 – 100 мг.

 

36. Гіповітаміноз РР.

 

37. Причиною загибелі курчат став авітаміноз В1. Спостерігались прояви поліневриту (бері-бері).

 

38. Дикумарол є антагоністом вітаміну К, тому введення підвищеної його дози спричинило кровотечу. Запобігання - введення достатньої кількості вітаміну К, або його синтетичного водорозчинного аналога – вікасолу.

 

39. Вітамін РР синтезується в організмі з триптофану. Добова потреба у вітаміні РР в середньому становить 20 мг. Визначаємо кількість триптофану, яка необхідна для синтезу 20 мг вітаміну РР:

з 204 мг триптофану синтезується 123 мг вітаміну РР

з х мг --------------------- 20 мг РР

х = 33 мг триптофану.

Визначаємо кількість молока, що містить 33 мг триптофану:

у 100 мл молока міститься 10 мг триптофану

у х мл молока ------------------- 33 мг триптофану

х = 330 мл молока

Біохімічні функції вітаміну РР пов’язані з його участю у синтезі НАД+, НАДФ+.

 

40. У фізіологічних умовах кальцифероли інертні, активними є їхні метаболіти 1,25-діоксихолекальциферол, 24,25–діоксихолекальциферол, 1,24,25-тріокси-холекальциферол.

 

41. У кукурудзі немає триптофану, з якого синтезується вітамін РР.

Література:

1. Губський Ю.І. Біологічна хімія, – К.;Тернопіль: Укрмедкнига,2000.–507 с.

2. Гонський Я.І., Максимчук Т.П. Біохімія людини.– Тернопіль: Укрмедкнига, 2001.–735 с.

3. Біологічна хімія / Вороніна Л.М., Десенко В.Ф., Мадієвська Н.М. та ін.-Харків: Основа, 2000.–607 с.

4. Практикум з біологічної хімії / За ред. проф. О.Я.Склярова.– К.:Здоров’я, 2002.

5. Берëзов Т.Т., Коровкин Б.Ф. Биологическая химия.– М.: Медицина, 1990.–542 с.

 

Перелік тестів із зазначенням сторінок, використаної літератури до теми:


1. 1. стор. 401

2. стор. 124 – 126

2. 1. стор. 416

2. стор. 119 – 120

3. 1. стор. 402 – 403

2. стор. 130 – 132

4. 1. стор. 411 – 415

2. стор. 110 – 115

5. 1. стор. 401 – 402

2. стор. 124 – 125

6. 1. стор. 414

7. 1. стор. 417

8. 1. стор. 407

9. 1. стор. 401

10. 1. стор. 407

11. 1. стор. 416

12. 1. стор. 410

13. 1. стор. 409 – 410

14. 1. стор. 403 – 404

2. стор. 132,149

15. 1. стор. 408

2. стор. 138 – 140

16. 2. стор. 148 – 149

17. 1. стор. 416

2. стор. 119 – 120

18. 1. стор. 415

2. стор. 121

42. 1. стор. 405

2. стор. 136 – 138

5. стор. 452 – 454

43. 1. стор. 411 – 414

2. стор. 110 – 115

5. стор. 431 – 434

44. 1. стор. 404 – 405

2. стор. 136 – 138

5. стор. 452 – 454

45. 1. стор. 400 – 401

2. стор. 130 – 132

5. стор. 448 – 450

46. 1. стор. 400 – 401

2. стор. 130 – 131

5. стор. 448 – 450

47. 1. стор. 411 – 417

2. стор. 110 – 123

5. стор. 431 – 440

48. 1. стор. 411 – 414

2. стор. 110 – 114

5. стор. 431 – 434

49. 1. стор. 411

2. стор. 110 – 114

5. стор. 431 – 434

50. 1. стор. 402 – 403

2. стор. 130 – 132

5. стор. 448 – 450

51. 1. стор. 404 – 405

2. стор. 136 – 137

5. стор. 452 – 454

52. 1. стор. 417

2. стор. 115 – 118

5. стор. 434 – 437

53. 1. стор. 408 – 409

2. стор. 138 – 140

5. стор. 454 – 456

54. 1. стор. 401

2. стор. 124 – 125

5. стор. 443 – 445

55. 1. стор. 415

2. стор. 120 – 122

5. стор. 439 – 441

56. 1. стор. 401

2. стор. 124 – 125

5. стор. 443 – 445

57. 1. стор. 408

2. стор. 138 – 140

5. стор. 454 – 456

58. 1. стор. 412 – 414

2. стор. 114 – 115

5. стор. 431 – 434

59. 1. стор. 417

2. стор. 115 – 118

5. стор. 434 – 437

60. 1. стор. 408

2. стор. 138 – 140

5. стор. 454 – 456

61. 1. стор. 402

2. стор. 130 – 132

5. стор. 448 – 450

62. 1. стор. 406

2. стор. 132 – 133

5. стор. 450 – 451

63. 1. стор. 408

2. стор. 138 – 140

5. стор. 454 – 456

64. 1. стор. 412 – 414

2. стор. 110 – 115

5. стор. 431 – 434

65. 2. стор. 134 – 136

1. стор. 406

66. 2. стор. 120 – 123

1. стор. 415

67. 2. стор. 130 – 132

1. стор. 402 – 403

68. 2. стор. 110 – 115

1. стор. 411 – 414

69. 2. стор. 126 – 128

1. стор. 402

70. 2. стор. 119 – 120

1. стор. 416

71. 2. стор. 130 – 132

1. стор. 402 – 403

72. 2. стор. 136 – 138

1. стор. 404 - 405

73. 2. стор. 115 – 118

1. стор. 411 – 414

74. 2. стор. 115 – 118

1. стор. 417

75. 2. стор. 128 – 129

1. стор. 407 – 408

76. 2. стор. 124 – 126

1. стор. 400 – 401

77. 2. стор. 115 – 118

1. стор. 417

78. 2. стор. 110 – 115

1. стор. 413 – 414

79. 2. стор.138 – 140

1. стор.408 – 410

80. 2. стор.130 – 132

1. стор.402 – 403

81. 2. стор.130 – 132

1. стор.402 – 403

82. 2. стор.120 – 123

1. стор. 415

83. 4. стор. 224 – 225

84. 4. стор. 231 – 232

85. 2. стор.148 – 149

86. 2. стор.138 – 140

1. стор.408 – 410

87. 2. стор.130 – 132

1. стор.402 – 403

88. 2. стор.148 – 149

89. 2. стор.128 – 129

1. стор.407 – 408

90. 2. стор.130 – 132

1. стор.402 – 403

91. 2. стор.134 – 136

1. стор.406

92. 2. стор.136 – 138

1. стор.404 – 405

93. 2. стор.115 – 118

1. стор.417

94. 2. стор.115 – 118

1. стор.417

95. 2. стор.124 – 126

1. стор.401

96. 2. стор.126 – 128

1. стор.402 – 403

97. 2. стор.130 – 132

1. стор.402 – 403

98. 2. стор.130 – 132

1. стор.402 – 403

99. 2. стор.132 – 133

1. стор.403 – 404

100. 2. стор.134 – 134

1. стор.406

101. 2. стор.136 – 138

1. стор.404 – 405

102. 2. стор.138 – 140

1. стор.408 – 410

103. 2. стор.145

104. 2. стор.115 – 118

1. стор.417

105. 2. стор.132 – 133

1. стор.403 – 404

106. 2. стор.132 – 133

1. стор.403 – 404

107. 2. стор.136 – 138

1. стор.404 – 405

108. 2. стор.138 – 140

1. стор.408 – 410

109. 2. стор.138 – 140

1. стор.408 – 410

110. 2. стор.134 – 136

1. стор.406

111. 2. стор.124 – 126

1. стор.401


 

 

Розділ 8. ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ОБМІН

Тести та ситуаційні задачі початкового і кінцевого рівнів знань

 

1. Найважливішими екзергонічними процесами у живих системах є окислювальні реакції, що каталізуються окислювально-відновними ферментами мембран мітохондрій. Екзергонічні реакції – це реакції, що відбуваються з:


A. Виділенням енергії

B. Поглинанням енергії

C. Поглинанням тепла

D. Поглинанням АТФ

E. Утворенням складних молекул


 

2. До ендергонічних процесів належать ферментативні реакції синтезу та відновлення. Ендергонічні реакції – це реакції, що відбуваються з:


A. Поглинанням енергії

B. Виділенням енергії

C. Виділенням тепла

D. Утворенням АТФ

E. Розщепленням складних молекул

 


 

3. Вкажіть термін, що характеризує сукупність процесів синтезу складних речовин з більш простих із витратами вільної енергії живої системи:


A. Анаболізм

B. Амфіболізм

C. Катаболізм

D. Дуалізм

E. Метаболізм


 

4. Вкажіть термін, що характеризує сукупність процесів розщеплення складних речовин до більш простих з утворенням вільної енергії:


A. Катаболізм

B. Анаболізм

C. Амфіболізм

D. Дуалізм

E. Метаболізм


 

5. Характерними ознаками для катаболічних реакцій є:


A. Розпад складних органічних молекул до більш простих

B. Синтез складних органічних молекул з більш простих

C. Витрати енергії.

D. Використання відновних форм коферментів

E. Гідроліз АТФ та АДФ


 

6. Амфіболічний процес служить джерелом метаболітів для:


A. Анаболічних і катаболічних процесів

B. Анаболічних процесів

C. Катаболічних процесів

D. Всіх процесів у клітині

E. Синтезу білка


 

7. Вкажіть клас ферментів, що бере участь в анаболічних шляхах синтезу нових зв’язків:


A. Лігази

B. Оксидоредуктази

C. Гідролази

D. Ізомерази

E. Трансферази


 

8. Під час транспортування деяких речовин використовується метаболічна енергія (АТФ). Цим процесом є:


A. Активний транспорт

B. Полегшена дифузія

C. Проста дифузія

D. Фільтрація

E. Осмос


 

9. Яке з наведених тверджень не характеризує АТФ:

A. Має два гуанідинфосфорних зв’язка

B. Пуриновий нуклеотид

C. Є формою збереження та передачі енергії в клітинах

D. Універсальний макроерг

E. Має два фосфоангідридних зв’язка

10. У певних органоїдах клітини відбуваються процеси біологічного окиснення, спряжені з фосфорилюванням, в результаті чого вивільняється енергія. У яких компартментах здійснюються ці процеси?


A. Мітохондріях

B. Рибосомах

C. Ядрі

D. Ендоплазматичному ретикулумі

E. Комплексі Гольджі


 

11. Принцип визначення активності сукцинатдегідрогенази базується на відновленні метиленового синього відновленою формою коферменту. Який кофермент входить до складу сукцинатдегідрогенази:


А. ФАД

В. НАД

В. ФМН

D. ТПФ

Е. ПАЛФ


 

12. У циклі трикарбонових кислот одна з реакцій належить до реакцій субстратного фосфорилування. Цю реакцію каталізує фермент:


A. Сукцинілтіокіназа

B. цитратсинтаза

C. Ізоцитратдегідрогеназа

D. Аконітаза

E. Малатдегідрогеназа


 

13. Сумарний баланс молекул АТФ, що утворюються при функціонуванні циклу Кребса становить:


A. 12 молекул АТФ

B. 6 молекул АТФ

C. 10 молекул АТФ

D. 20 молекул АТФ

E. 18 молекул АТФ


 

14. Скільки моль ФАДН2 утвориться при окисненні 0,25 моль ацетил-КоА в циклі трикарбонових кислот?


A. 0,25

B. 0,1

C. 0,5

D. 1,0

E. 1,5


 

15. Скільки моль НАДH+Н+ утвориться при окисненні 0,5 моль ацетил-КоА в циклі трикарбонових кислот?


A. 1,5

B. 0,5

C. 1,0

D. 2,0

E. 2,5


 

16. Анаболічні функції циклу трикарбонових кислот визначаються:

A. Використанням проміжних метаболітів циклу для синтезу амінокислот і гему

B. Утворенням відновлених кофакторів для забезпечення реакцій синтезу

C. Синтезом АТФ у реакції субстратного фосфорилування

D. Утворенням СО2, що використовується в синтезі карамоїлфосфату

E. Передачею відновлювальних еквівалентів на електронно транспортні ланцюги

 

17. Тканинне дихання – термінальна стадія біологічного окиснення, у процесі якого проходить:


A. Перенесення електронів до кисню

B. Перенесення кисню в тканинах

C. Утворення кисню в тканинах

D. Запасання кисню в тканинах

E. Окиснення токсичних речовин


 

18. Цитохроми – залізовмісні білки мітохондрій. Який порядок розміщення цитохромів у дихальному ланцюгу?


A. в-с1-с-а-а3

B. в-с-с1-а-а3

C. в1 1-с-а-а3

D. в1-с-с1-а-а3

E. в-с-с13


 

19. При перенесенні електронів у дихальному ланцюгу мітохондрій вивільняється енергія. У якому процесі вона використовується?


A. Окисному фосфорилюванні

B. Субстратному фосфорилюванні

C. Пероксидному окисненні

D. Мікросомальному окисненні

E. Мобілізації жирів


 

20. Який останній компонент мультиензимного комплексу дихального ланцюга мітохондрій, що здатний транспортувати як електрони, так і протони?


A. Убіхінон

B. НАД

C. Залізо-сірчаний білок

D. Цитохром в

E. Цитохром а3


 

21. Яке з наведених тверджень вірне? Послідовність розташування компонентів дихального ланцюга визначається:


A. Величиною редокс потенціалу

B. Хімічною структурою переносника

C. Величиною протонного електрохімічного потенціалу

D. Є довільною

E. Величиною стандартної вільної енергії гідролізу

 


 

22. У дихальному ланцюгу з однієї молекули НАДН+Н+ утворюється:


A. 3 молекули АТФ

B. 5 молекул АТФ

C. 4 молекули АТФ

D. 2 молекули АТФ

E. 1 молекула АТФ


 

23. У дихальному ланцюгу з однієї молекули ФАДН2 утворюється:


A. 2 молекули АТФ

B. 5 молекул АТФ

C. 4 молекули АТФ

D. 3 молекули АТФ

E. 1 молекула АТФ


 

24. НАДН+Н+-дегідрогеназа – ензим, що розташований на внутрішній мембрані мітохондрій. В якості коензима він містить:


A. ФМН

B. НАД+

C. ФАД

D. НАДН+Н+

E. НАДФ


25. Виберіть з нижче перерахованих тверджень правильне:





Последнее изменение этой страницы: 2016-04-07; Нарушение авторского права страницы

infopedia.su Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Обратная связь - 3.239.109.55 (0.03 с.)